Son Dakika Haberler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlığın bütün çalışanlarının, Kahramanmaraş merkezli depremin yaşandığı alanlarda olduğunu belirterek, "Psikososyal desteği gece gündüz demeden alanda vermeye devam ediyoruz." dedi.

TBMM’de “Çocuk Zirvesi“ düzenleniyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından TBMM'de "Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" temasıyla düzenlenen Çocuk Zirvesi'nde, "İnsani krizlerden etkilenen çocuklar oturumu" gerçekleştirildi.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'ın da izlediği oturumun moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar yaptı.


Oturumun başında konuşan Ünüvar, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada insani krizlerden etkilenen çocukların olduğunu hatırlattı.


"Keşke bu krizden etkilenen çocuklar olmasaydı. Keşke bu paneli yapma gereği duymasaydık" ifadesini kullanan Ünüvar, başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların çocuklar için önemli çalışmalar yaptığını vurguladı.


6 aydır dünyadaki toplumların yüreğini yakan Gazze katliamının yaşandığını belirten Ünüvar, "Amerika'nın en saygın üniversitelerinde, Filistin'i destekleyen öğrencilere karşı bir dizi baskı unsurları harekete geçti. Bunu, derin bir üzüntüyle karşılıyorum." diye konuştu.


Gazze'de bir vahşetinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ünüvar, Gazze'de 35 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini; bunların 15 bininin çocuk olduğunu anımsattı. Ünüvar, hayatta kalan çocukların da açlıkla, soğukla, türlü sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

"Dünyadaki göçler son 50 yılda 3 kat arttı"
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler FakültesiSosyal Hizmetler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Alptekin, dünyanın bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.


Alptekin, "Dünyadaki göçler son 50 yılda 3 kat arttı. Uluslararası göçmen sayısı şu an 281 milyona ulaşmış durumda. Bu da dünya nüfusunun yüzde 3,6'sına tekabül etmektedir. Rakamlar da istatistikler de global bir sorun ile karşı kaşıya olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.


Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kan ise yakınını kaybeden, şiddete tanık olan, mülteci durumuna düşen çocuklarda derin kaygı, stres ve travma görüldüğünü aktardı. Kan, insani krizler nedeniyle ebeveynini kaybeden çocuklarda duygu düzenleme bozukluklarının da görüldüğünü belirtti.


Savunmasız çocukların sömürüye açık durumda olduğunu; bu durumun çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını vurgulayan Kan, "Dünyada 306 milyon çocuk işçi çalışıyor. Bunların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Tamamı savunmasız. Krizlerden etkilenmenin açtığı durum bu." ifadesini kullandı.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Hasgül de göçe sürüklenen çocukların ailelerinden ayrı kalmaları sonrasında travma yaşadıklarını, bu travmalar nedeniyle bu çocukların yaşam becerilerini kazanma veya kritik öneme sahip gelişimsel dönemlere ulaşma noktasında sorunlar yaşadıklarını anlattı.
Hasgül, ailesinden ayrılan bu çocukların alternatif bakım modellerine ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti.


Dünyada acil koruma, acil koruyucu aile gibi farklı modeller olduğunu aktaran Hasgül, "Bu çocukların sınırdan alındığı andan itibaren bir vasi atanarak aile yanına yerleştirildiğini görebiliyoruz. Ülkemizde de bu yönde çalışmalar olduğunu biliyoruz. En kısa zamanda bizim de ülkemizde bu modeli kullanmaya başlayacağız." sözlerini sarf etti.


"Çocuklarımızın yanındayız"
Oturumun sona ermesinin ardından konuşmacılara teşekkür eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, önemli bir panelin düzenlendiğini; insani krizlerden en fazla etkilenenlerin çocuklar olduğunu vurguladı.


 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Göktaş, şunları paylaştı:
"6 Şubat depremini geçirdik. Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütün çalışanları alanda. Psikososyal desteği gece gündüz demeden alanda vermeye devam ediyoruz. Diğer yandan bakım ihtiyacı olan her türlü çocuğumuzun yanındayız. Göçmek zorunda kalan çocuklarımızın da yanındayız. Şu anda sağlık sebebiyle Türkiye'de bulunan çocuklarımızın da yanındayız. Sağlık Bakanlığımızın süreci devam ediyor. Bizler de psikososyal destek açısından çocuklarımızın yanındayız."Bakan Göktaş, panelistlere günün anısına plaket verdi.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English