Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dışişleri dünyaya diplomasi dersi veriyor

Türkiye'nin dış politika alanındaki birikimini dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatlarla paylaşan Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nde 24 yılda bin 898 diplomat eğitim aldı.

Dışişleri dünyaya diplomasi dersi veriyor
Latin Amerika'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Balkanlar'a birçok coğrafyadan diplomatların katıldığı eğitimler, küçük bir Birleşmiş Milletler'i (BM) andırıyor.

Türk dış politikasının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de tartışıldığı eğitimlere katılan diplomatların Türkiye'yi tanımaları için kültürel ve tarihi mekanlara geziler düzenleniyor.

Diplomasi Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Elçi Burcu Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968'de Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Eğitim Merkezi olarak faaliyete geçen birimin isminin 6 yıl önce Diplomasi Akademisi olarak değiştirildiğini anımsattı.

Akademinin yabancı diplomatlara yönelik eğitimlerinin hem çok taraflı hem de ikili temelde yürütüldüğünü kaydeden Çevik, çok taraflı program kapsamında 1992’den bu yana yürütülen "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programına" ilk yıllarda genellikle Kafkasya, Orta Asya ve Balkan ülkelerinden katılım olduğunu belirtti.

Son yıllarda kapsamının genişlemesi ve Afrika'dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Karayipler’e birçok coğrafyadan genç diplomatların katılmasıyla programın zenginleştiğini ifade eden Çevik, her yıl nisan ayında bir ay süren programlara başvurularda belirli kriterler arandığını söyledi.

Çevik, her yıl 80 kişilik kontenjan belirlenen programa genellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden 35 yaş altı başkatip ya da alt düzey memurların katılabildiğini, davetlerin bakanlık tarafından diplomatik yollarla yapıldığını ifade etti.

- "Küçük bir BM gibi"

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı uzmanlarının yanı sıra akademisyenler ve emekli büyükelçilerin verdiği eğitimlerde uluslararası ilişkiler, dış politika, Türk dış politikası, bölgesel ve küresel gelişmeler, diplomatların geldiği ülkeler ile Türkiye’nin ilişkileri konularında bilgilendirmeler yapıldığını dile getiren Çevik, yeteneklerini geliştirmek amacıyla diplomatlara müzakere teknikleri, çatışma çözümleri, diplomatik konuşma, yazışma, hitabet ve liderlik alanlarında da ders verildiğini kaydetti.

Çevik, "Eğitimlerimiz sayesinde farklı ülkelerden diplomatları bir araya getiriyoruz. Ortadoğu'dan, Latin Amerika'dan, Karayipler'den ve dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatları Türkiye'de buluşturuyoruz. Küçük bir BM gibi. Dünyanın her kıtasından gelen diplomatların BM dışında bir araya gelebildiği bir platform pek yok. Ancak biz onları her yıl Türkiye'de bir araya getiriyoruz." diye konuştu.

Programın sadece diplomasi alanıyla sınırlı kalmadığını belirten Çevik, diplomatların Türk kültürü, müziği, sanatı ve gelenekleri hakkında fikir edinmeleri için de İstanbul, İzmir, Kapadokya gibi turistik ve kültürel bölgelere geziler düzenlediklerini söyledi.

- "Türkiye olarak belki en çok zorlandığımız şey, kendimizi doğru anlatmak"

Genç diplomatların ileride geldikleri ülkelerde etkili kişiler olacağını, bunun Türkiye algısının doğru şekilde anlatılmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Çevik, "Türkiye olarak belki en çok zorlandığımız şey, kendimizi doğru anlatmak. Pek çok ön yargı ve aşılması gereken yanlış var. Siz kendinizi en başta gençlere en doğru şekilde anlatırsanız sonradan yapacağınız işler çok daha kolay hale gelecektir." dedi.

Diplomatların seçiminde denge gözetildiğini, her ülkeden bir kişinin katılımına özen gösterdiklerini söyleyen Çevik, bu programla Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Karayipler gibi uzak coğrafyaları yakınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

Eğitimin Türkiye'ye çok önemli katkılarının olduğuna dikkati çeken Çevik, katılımcıların Türk kültürünü tanımalarının yanı sıra Türkiye’nin sahadaki misyonlarına katkısının da gözardı edilemeyeceğini vurguladı.

Çevik, özellikle Türkiye’nin Afrika'da yeni büyükelçilik açtığı ülkelerde Akademi'de eğitim alan genç diplomatların ilişkilerde köprü görevi gördüğünü belirtti.

Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programında 1992'den bu yana bin 61 diplomata eğitim verdiklerini, son 10 yıldaki katılımcı sayısının ise 637 olduğunu anlatan Çelik, gelecek yıl programın 3-23 Nisan'da yapılacağını bildirdi.

Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı dışında hali hazırda 82 ülkeyle diplomatların eğitimi amacıyla işbirliği yaptıklarını dile getiren Çevik, bu programda da münhasıran işbirliği yapılan ülkenin genç veya kıdemli her kademedeki diplomatına en fazla 10 kişi olmak kaydıyla bir hafta eğitim verdiklerini söyledi.

Çevik, bu eğitimlerin o ülkenin ihtiyaçları çerçevesinde şekillendiğini, ayrıca Türk dış politikasına katkı sunan TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların da ziyaret edildiğini ve kültürel programlar düzenlendiğini kaydetti. Çevik, bu yıl Kongo, Makedonya, Filistin, Gine, Gambiya, Güney Sudan, Afganistan, Kosova, Etiyopya, Mali, Somali ve MIKTA ülkeleri gibi toplam 12 ikili eğitim programında 121 diplomata eğitim verdiklerini, son 10 yıl da ise 837 diplomatın ikili eğitimlerden yararlandığını dile getirdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English