Son Dakika Haberler

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak" dedi.

’Ekonomide 2017 çıkış yılı olacak’
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl bir takım iç ve dış şoklar nedeniyle Orta Vadeli Program (OVP) rakamlarında sapmalar olduğunu belirterek, "Ama bunlara eğer biz doğru tepki verirsek ki vermeye çalışıyoruz, bunlar geçici iniş çıkışlar olur. Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak." dedi.

Şimşek, AA muhabirine, 2016 yıl sonu büyüme beklentisi ve OVP'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

OVP'ye yönelik çalışmaların önce dar kapsamlı bir çerçevede başlatıldığını, daha sonra genişletildiğini ve Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) bir noktaya geldiğini anlatan Şimşek, çalışmaların ekim başında tamamlanarak, kamuoyuyla paylaşılmış hale geleceğini söyledi.

Büyümenin yatırımcı iştahı ve bir ülkenin geleceği açısından en kritik değişken olduğunu vurgulayan Şimşek, büyümenin bu sene öngörülenden daha zayıf olduğunu belirtti.

Bu yılın senaryolarını kurgularken, hiç kimsenin bir darbe girişimi olabileceğini düşünmediğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Birinci husus bu (darbe girişimi), onun etkisi üçüncü çeyrekte çok net. İkincisi turizm bu sene çok kötü. Aslında biz bir miktar etkileneceğini öngörmüştük ama bu boyutlarda olacağını öngörmemiştik. Sadece turizmden dolayı büyüme tam 1 puan aşağıda. Sadece turizmdeki düşüş nedeniyle büyüme üzerinde turizmin etkisi en az 1 puan olacak. Geçen sene iklim şartları gibi nedenlerle tarım güçlüydü ama bu sene tarımın etkisi de öngördüğümüzden daha zayıf. Dolayısıyla birinci ağırlıklı olarak turizm, ikinci olarak darbe girişimi, üçüncü olarak da tarımın etkisiyle bu sene büyüme, öngörülerimizin oldukça altında olacak."

Bu yıl cari açığın da öngörülenden daha yüksek çıkacağını bildiren Şimşek, “Biz (2016'da) büyümeyi yüzde 4,5, cari açığı da yüzde 3,9 öngörmüştük. Turizmde bir miktar zemin kaybını, bir miktar düşüşü modellere yansıtmıştık, tahminlerimize yansıtmıştık. Biz OVP'yi yaptıktan sonra terör olayları çok yoğunlaştı, bir de darbe girişimi oldu. Bütün bunların etkisiyle turizm beklediğimizden çok daha fazla etkilendi." şeklinde konuştu.

"Türkiye 2017'de tekrar bir çıkış yaşayacak"

Şimşek, 2016'da istihdamın da beklentilerin altında olduğuna işaret ederek, "Özetle bu sene bir takım iç ve dış şoklar nedeniyle OVP rakamlarında sapmalar var ama bunlara eğer biz doğru tepki verirsek ki vermeye çalışıyoruz, bunlar geçici iniş çıkışlar olur. Türkiye hızlı bir şekilde 2017 yılında zemin kazanacak, tekrar bir çıkış yaşayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Perspektif verme açısından OVP'nin önemli olduğunu belirten Şimşek, programda 2017 yılına ilişkin çalışmaların derinlemesinin yer alacağını, 2018, 2019'a ilişkin de orta vadeli hedefler ve temennilerin bulunacağını kaydetti.

OVP'de tüm makro hedeflerin revize edileceğine dikkati çeken Şimşek, ancak rakamlara ilaveten esas odaklanması gereken alanlardan birinin reform çabaları olduğunu vurguladı. Şimşek, "Neler önceliklendirilecek, neler ön plana çıkacak, şimdi bu hafta bir de onu çalışıyoruz. Genelde hükümetlerin eylem planlarında reform konuları takvimlendirilir, önceliklendirilir. Biz OVP'de temel teşkil edecek hangi reformları önceliklendireceğimizin de kurgusunu yapacağız." diye konuştu.

Küresel büyümenin zayıf olmasının Türkiye'nin cari açığını da olumsuz etkilediğine dikkati çeken Şimşek, bunun dış talebin de zayıf olması anlamına geldiğini söyledi.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English