Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Küre Dağları'nda yaban hayvanlarına fotokapanlı takip

Bartın ve Kastamonu arasında bulunan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki yaban hayatı, kurulan 50 fotokapanla izleniyor.

Küre Dağları’nda yaban hayvanlarına fotokapanlı takip
Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikasına sahip 37 bin hektarlık milli parkta, "Küre Dağları Milli Parkının Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi" kapsamında kurulan fotokopanlarla, bugüne dek yaban kedisi, su samuru, karaca, yaban domuzu ve ayı görüntülendi.

Küre Dağları Milli Parkı Müdürü Ahat Deliorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PAN Parks sertifikasına sahip milli parkın, 2012'de Avrupa'nın çok özel 13 noktasından biri seçildiğini söyledi. Deliorman, nadir ve nesli tehlike altındaki türlerin varlığı, ekosistemin yaşlılığı ve olgunluğu gibi etkenlerin, alanın doğa koruma açısından önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Küre Dağları Milli Parkı'nın çok sayıda hayvan türüne yönelik sunduğu yaşam ortamları ile biyolojik açıdan çok önemli bir alan olduğunu vurgulayan Deliorman, şunları söyledi:

"Bölgede, vaşak, yaban kedisi, su samuru, boz ayı ve ulu geyik gibi memeli türleriyle birlikte, Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarına rastlanıyor. Milli Park Tasarı Gelişme Planı’na göre, alanda 129 kuş türü yaşıyor ve bunun 46’sı tehdit altında. Özellikle geniş vadilere bakan yüksek kayalıklar, akbaba, şahin, kartal ve gece yırtıcıların barınması için uygun alanlar oluşturuyor. Müdürlüğümüzce park ve çevresinde hangi büyük memelilerin olduğunu bilmek ve bunların mevcut durumunu ortaya koymak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'ncu Bölge Müdürlüğü Bartın Şubesi, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi arasında 'Küre Dağları Milli Parkı Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında yaban hayatın izlenmesi için çalışma yapıldı."

- "Alınan görüntüler, bilimsel araştırmalara katkı sağlayacak"

Deliorman, uluslararası tanıtımlar ve önemli turizm destinasyonları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki hayvan varlığının tespiti konusunda dışkı ve ayak izi dışında bir veri olmadığını dile getirdi.

Kurulan fotokapanlarla buradaki yaban hayatını ve çeşitliliğini gözlemleme imkanı bulduklarına işaret eden Deliorman, "Küre Dağları Milli Parkı'nda tespit edilen bölgelere kurulan 50 fotokapan ile şimdiye kadar yaban kedisi, su samuru, karaca, yaban domuzu ve ayı görüntülendi. Bölgede varlığı bilinen ancak bugüne kadar tespit edilemeyen su samuru fotokapanla ilk kez görüntülendi. Aldığımız bu görüntüler milli parkın fauna çeşitliliğini görmemize ve bilimsel araştırmalar yapmamıza katkıda bulunacak." ifadesini kullandı.

Deliorman, koruma altındaki hayvanların avlanılması halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile 3 bin liradan 30 bin liraya kadar para cezası verildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English