Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'ya yerli üretime dayalı elektrik santrali

Konya’ya yerli üretime dayalı elektrik santrali
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, yeni tespit edilen sahalarda kömüre dayalı elektrik üretim tesislerini hayata geçireceklerini belirterek, "12 bin megavat kömüre dayalı elektrik ürettiğimiz takdirde yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık doğalgazı daha az ithal etmiş olacağız. Bunun da anlamı, cari açığa olumlu katkısı olacak." dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Bilecik'e gelen Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Bakanlık olarak yönetmelik taslakları üzerinde çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Değişikliklerle yeni dönemde daha çok yerli ve yenilenebilir enerjiye ağırlık vereceklerini belirten Dönmez, şöyle devam etti:

"Geçmişte de bu söylemler yapıldı, bu hedefler konuldu. Diğerlerinden farkı, yerli ekipman teşvik eden bir sistem getiriyoruz. Örnek verecek olursak, güneş santralleri kurulacak, güneş santralleri kurma şartı olarak güneş panellerinin Türkiye'de üretilmesini şart koşacağız. Böylece teknoloji transferi sağlamış olacağız. Ar-Ge çalışmaları Türkiye'de yapılmış olacak. Türkiye'de kullanılan ekipmanlarının büyük oranını yerleştirmiş olacağız. Sadece Türkiye pazarı değil, bölge pazarlarına da hitap eden bir gelişmiş potansiyel söz konusu."

KONYA'YA YERLİ ÜRETİME DAYALI ELEKTRİK SANTRALİ

Dönmez, yakın gelecekte Konya'dan başlamak üzere yenilenebilir kaynak alanı ilan ettikleri yerlerde yerli üretime dayalı yenilenebilir elektrik santralleri kurulacağını dile getirdi.

- "İstihdam artmış olacak"

Türkiye'de yerli linyit kaynaklarının yeterli olduğunu vurgulayan Dönmez, 15 milyon tonluk rezerv bulunduğunu anlattı. Bu rezervin yarısının son 8 yılda Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla tespit edildiğini aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

"Şimdi bu yeni sahalarda yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesislerini de hayata geçireceğiz. Bunlar başlıca, Trakya'da 2-3 havzamız var, Eskişehir Alpu'da, Konya Karapınar'da, Afyonkarahisar Dinar ile Kahramanmaraş Afşin ve Elbistan bölgesinde yerli kömür sahaları keşfettik. Buralarda da yine yerli kömüre dayalı elektrik santrallerini hayata geçirmiş olacağız. Bu yeni santralleri hayata geçirmiş olursak yaklaşık 12 bin megavat kurulu güce ilave etmiş olacağız. 12 bin megavat kömüre dayalı elektrik ürettiğimiz takdirde yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık doğalgazı daha az ithal etmiş olacağız. Bunun da anlamı, cari açığa olumlu katkısı olacak. Ümit ediyorum ki bu yıl içerisinde bunların birkaç tanesinin ihalesini yetiştireceğiz. Takip eden yıllarda da hepsini hayata geçirmiş olacağız."

Dönmez, yeni düzenlemeyle yatırımcıya sahaları hazır halde vereceklerini ve gereken izinlerin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının, kamulaştırma ve kömürle ilgili teknik özelliklerin akredite olarak hazırlanacağını belirtti.

Yatırımcının, sahayı aldıktan sonra çok kısa bir sürede tesislerini yapabileceğini ifade eden Dönmez, "İstihdam artmış olacak. Bin megavatlık yerli kömürde yaklaşık bin 500 kişi istihdam sağlamış oluyoruz. 12 bin megavat devreye aldığımızda 20 bine yakın istihdam sağlamış olacağız. Doğrudan bunun en az iki katı kadar dolaylı istihdam sağlayarak istihdama olumlu katkı sağlayacağız." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • I
    İbrahim
    8 yıl önce

    İnşallah biran önce kurulur

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • ET
    Enver Temiz
    8 yıl önce

    Karapınarlılar uyumayın. Bu haberin başlığını iyi okuyun. Bu santralin Karapınar'a hiç bir katkısı olmayacak. Verimli tarım toprakları bu santralin reaktörlerinin soğutulması için kullanılacak ve Karapınar'da zaten olmayan su ile soğutulacak. Buhar şeklindeki bu kaynar sular tarlaların içine akacak. Topraklarımızdaki canlılar kavrulacak. Abartmıyorum. Konunun uzmanları böyle diyor. Yani Karapınarlılar bir karar vermeli; tarım mı enerji mi ikisi aynı anda malesef olmuyor. Kül tozu da cabası....

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English