Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sahur sofralarının vazgeçilmezi: Tahinli pide

Niğde'de ramazan ayına özel üretilen tahinli pideler, yarım asırdır sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alırken, diğer illerden sipariş ediliyor.

Sahur sofralarının vazgeçilmezi: Tahinli pide
Ramazan ayının gelmesiyle kentteki fırın ve pastanelerde özel mesai harcayan ustalar, günlük binlerce tahinli pide üretiyor.

Tok tutması ve tahinin verdiği özel tat dolayısıyla tercih edilen tahinli pide, kentte yaklaşık 50 yıldır sahur sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamur, el maharetiyle açılıyor. Büyükçe açılan yufkanın üzerine tahin dökülerek rulo şeklinde kıvrılıyor. Parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Pide ustası Mevlüt Yenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki ağabeyi Ali Rıza Yenel ile yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık 25 yıldır, her ramazan sadece tahinli pide ürettiklerini anlatan Yenel, "Sabah saat 08.00'de mesaiye başlıyoruz akşam saat 18.00'e kadar çalışıyoruz. Günlük 500 civarında tahinli pide üretiyoruz. Yoğurulan hamuru el maharetiyle açtıktan sonra üzerine bolca tahin döküyoruz, şekerli ya da sade üretiyoruz. Türkiye'nin birçok iline gönderiyoruz. Özelliği ise sahurda tüketilmesi ve tok tutması." diye konuştu.

- Ramazan ayına özel ekip oluşturuldu

Ali Rıza Yenel ise çocukluktan itibaren bu mesleği yaptığını dile getirerek, "Ramazan ayına özel ekip oluşturduk. 7 kişi çalışıyoruz ve 1 ay boyunca tahinli pide üretiyoruz. Hamurcu, yapıcı, pişirici ve tezgahtar. İşlerinin önceliğine göre buraya sırayla gelirler. Aynı saatte gelmezler, erken gelen erken gider, geç gelen geç gider." dedi.

Fırının sahibi Yüksel Erden'in kızları Seda Erden ise ramazan ayında yaşanan yoğunluk nedeniyle ablası Esra ile fırında çalıştıklarını belirtti.

Tahinli pide satışı yaptıklarını anlatan Erden, "Niğde'nin özelliklerinden biri de meşhur tahinli pidemizdir. İşlerimiz gayet iyi. İstanbul, Ankara, Mersin'e günlük 50-60 paket gönderiyoruz. Tahinli pidelerimizin en önemli özelliği tel tel olması." ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • E
    Ereğlili
    8 yıl önce

    Kadinhaninki farklı Ereğli Niğde aksarayin ki farklı sen yede gör

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • A
    altınekinli
    8 yıl önce

    tahinli pide kadınhanının dır.niğdein filan değil. ayrıca pasta pişirir gibi elektrikli fırında değil odun fırınında pişirilir

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English