Son Dakika Haberler

Mehmet Yıldırım

Mehmet Yıldırım

​Maça Hakemin Gölgesi Düştü

18 Sunday 2018
Cesur yüreklerden biriydi. Ter temiz, sakin ve efendi duruşuyla oldukça karakterli davranışlar içinde olan sevilen bir futbolcuydu. Cuma günü şahit olduk ki cesur yüreklerin en cesuru olduğunu gösterdi. Hakk’a yürüdü Muhammet Yürükuslu… Allah rahmet eylesin… Tüm sevenlerine ve yakınlarına sabır versin…
 
Muhammet’in vefatı ile üzüntülü, buruk bir gün yaşayan Konyaspor karşısında aklı salı günü  oynayacağı şampiyonlar ligi maçında olan bir Beşiktaş vardı. Maç her türlü sonuca açıktı. Bulunduğu konum gereği maçtan üç puanla ayrılmak isteyen bir Konyaspor’dan bahsetmek de mümkün.
 
Maça üstün başlayan ve yaklaşık 35 dakika bu üstünlüğünü sürdüren tarafın Beşiktaş olduğunu söyleyebiliriz. Bu üstünlüğe rağmen Konyaspor Lens tarafından Ömer Ali’ye yapılan penaltı verilseydi önce öne geçebilen ve maçın kurgusunu değiştirecek olan Konyaspor’dan bahsedebilirdik ama net penaltı verilmedi.
 
İlk yarının ortalarında olmayacak bir pozisyonda çekilen şutun Atiba’ya çarpması ile Beşiktaş’ın golü geldi. Arkasından Love çok net pozisyonu dışarı attı.
 
İlk yarının sonlarına doğru Beşiktaş kalesine gelmeye başlayan, etkinliklerini daha verimli hale getirmeye çalışan Konyaspor olsa da sonuç alamadı. Bu etkinlikler ikinci yarının başı ile daha artarak devam etmesi ile gol atma ihtimal yükselen Konyaspor görülmeye başlandı.
 
 İkinci yarını başında Ömer Ali net pozisyondan yararlanamazken ilerleyen dakikalarda Eto’o’nun vur gol olsun tarzındaki pasını Jahoviç gole dönüştürdü. Her iki takımda gol girişimlerin den sonuç alamayınca beraberlikle tamamlanan bir maç oldu.
 
Son iki maçta Konyaspor’da Serkan ön plana çıkıyor. Bu maçta da alınan puanda Serkan’ın önemli katkısından bahsedebiliriz. Rakiplere fazla gol pozisyonunun verilmesini önde oynayan Jahoviç ve Eto’o’nun defansif katkılarının az olmasına bağlıyorum. Bu futbolculardan vazgeçilemeyeceğine göre bu oyuncuların defans zaaflarını giderecek düzenler kurulmalıdır. Buna en uygun yolun geçen sezonki gibi defans hatlarını oluşturulması olduğunu söyleyebilirim.
 
Maç sadece bir maç değildi. Hakem açısından çok zor bir maç ve hakemin bu zorluk karşısında fazlası ile ezildiği bir maç oldu. Maça bir yerde hakem hataları damga vurdu. Medyaya  ve Beşiktaşlı’ların çıkışlarına bakıldığında Beşiktaş’ın hakem hatası ile puan kaybettiği algısını gözlemliyorum.
 
Önce Beşiktaş’ın zarar gördüğü hataları irdeleyelim. Talisca kaleci ile karşı karşıya kalacakken Filipoviç’in sarılması ve çekmesi etkinlikleri var ki Filipoviç kırmızı kart görmeliydi. Ali Turan, Talisca’nın ayağına bastı ama hakem Talisca basmış gibi Talisca’ya faul verdi ve sarı kart gösterdi. Lens’in Konyaspor ceza sahasında düşmesinde Lensin Ömer Ali’nin kolunu kıstırdığını görmek mümkün. Taç atışı sırasında Caner’e niye sarı kart gösterdi anlayamadım.
 
Konyaspor için ise şunları sıralayabilirim: İlk yarıda Konyaspor’a faul yapılıyor top Konyaspor’da kalırsa faul çalınıyor, Beşiktaş’ta kalırsa çalınmıyordu. Beşiktaş da bu hatalı düdükler sayesinde ilk 35 dakika üstün gözüktü zaten…
 
Konyaspor’un verilmeyen penaltıları… Ömer Ali’ye Lens’in maçın başında yaptığı engelleme net penaltı… Tolgay’ın eline gelen top böylesi penaltılar verildi ligimizde ama verilmemesi doğru… Amir’in şutunda topu Pepe’nin önce kafa ile müdahale etmesi ve seken topun açık eli tarafından kesilerek golün engellenmesi net penaltı. Ceza sahası içinde Caner’in arkaya doğru ayağını uzatarak  Volkan Şen’i düşürmesi net penaltı.
 
Pepe’nin ve Tallisca’nın sarı kartını Şenol Güneş eleştiriyor ki Pepe’nin sarı kartı doğru ve görmesi gereken iki sarı kart hakem tarafından verilmedi. Ayrıca penaltı pozisyonunda kırmızı kartı vardı. Tallisca’nın gördüğü sarı kart hatalıydı onun yerine Ali Turan görmeliydi fakat Ömer Ali’nin kafasına ayakla müdahalesine kart çıkmadı.
 
Bütün bunlara bakıldığında hakem Konyaspor’a Beşiktaş’a yaptığı hataların kat be kat fazlasını Konyaspor’a yaptığı görülür. Hatalara göre fikir yürüteceksek galibiyet Konyaspor’un hakkıydı diyebiliriz. Ama bu değerlendirme sığ ve yanlış bir değerlendirme olur.
 
Diyelim ki hakem hiç hata yapmadı ilk hatalı pozisyonda doğru karar verdi. Neydi ilk hata? Ömer Ali’nin verilmeyen penaltısı… Büyük bir ihtimalle Konyaspor öne geçecek ve maçın kurgusu tamamen değişecekti. Geri kalan bölümde yaşanan hataları da görmek mümkün olmayacaktı varsayımı değer kazanır. Bu durumda da maçı kazanmaya tarafın Konyaspor olma ihtimali yüksek olurdu. Öne geçen Konyaspor fazla öne çıkmayacak, açıklar vermeyecek ve Beşiktaş kolay kolay pozisyonlar oluşturamayacaktı.
 
Bütün bunlara rağmen algı yapılıyor iddiası ile algının en âlâsını yapmaya çalışan Şenol Güneş vardı. Pepe’nin net sarı kartına ve gösterilmeyen diğer kartlarına rağmen hatalıydı diyecek kadar. Selçuk Üniversitesi’ne ait Üntv televizyonunun genel yayın yönetmeni, yakınlarda doktorasını tamamlamış, öğretim üyesi Selim Selman Akyüz’ün maç sonunda oluşan bir olumsuz durumu açıklama fırsatı sunan net sorusuna yanıt vermek yerine algı operasyonu yapıyorsunuz polemiği yapan Şenol Güneş’i anlamak mümkün değildi.
 
Şenol Güneş’in Konyaspor’u bir puan almaya gelmişler olarak nitelemesi hem ayıp hem de böbürlenmektir. Kendini büyük görüp diğerlerini küçümsemektir. Kimsenin buna hakkı yoktur. Konyaspor istediği kurguyu kurar ve ona göre oynar. Bu Konyasporun en doğal hakkıdır. Bunu eleştirmek kendi hatasını başka yerde aramaktır ki, Konyaspor zaten bu maçta bir puan için oynamadı.
 
Hakem çok kötü bir maç yönetti. Konyaspor’a karşı yapılan hatalarda çok daha fazla idi. Buna rağmen Şenol Güneş’in hakem hatalarından dolayı Konyaspor tarafını suçlar gibi tavırlarını da anlamak mümkün değil. Bu durum karşısında söyleyebileceklerim şudur: Ligin başından beri Konyaspor’un uğradığı haksızlıklara Beşiktaş uğrasaydı Beşiktaş, Konyaspor kadar puan toplayamazdı. Diyelim ki Konyaspor’a karşı hatası yoktu ve tüm hatalar Beşiktaş aleyhineydi. Bu durumda bile Konyaspor’a karşı tavır koyma hakkınız yoktur. Bunu Şenol Güneş’in Konyaspor’u hedef göstermesi ve Konyaspor aleyhine algı oluşturulması olarak görmek yanlış olmaz.
 
Lig devam ediyor. Konyaspor yakaladığı ivme ile yükselişini devam ettirerek gerekli puanları toplayabilme ortamını oluşturdu. Muhakkak kazanılması gereken olağan üstü ortam oluşacak maçlardan, olağan ortam içinde yapılacak maçlar arefesine geldik. Konyaspor’un avantajı yakalanan bu ortam olacak ve maçlarını kazanmaya devam edecektir.
 
Selam ve dua ile…
 
 
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English