Son Dakika Haberler

Ali İzmirli

Ali İzmirli

​Nedir bu 5G?

24 Friday 2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Telekom’un kuruluş yıldönümü gecesinde yaptığı 5G açıklaması sonrası ülke teknolojisi ilginç bir konuyla karşı karşıya geldi.

Öncelikle nedir bu 5G?

5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor. 5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile önem kazanıyor.

Örneğin şu anda mobil operatörlerin hizmetinde kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız imkanı sunuyor. 4G'ye baktığımız zaman bu  hız 100 Megabit seviyesin de.

5G ye geçtiğimiz zaman olay farklı bir hal alıyor. Zira  4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.

5G'nin dağıtım ise sadece Wifi üzerinden yapılıyor. Böylelikle 5G ile her yerden iletişimin sağlanması planlanıyor. Yani 3G ve eğer gelirse 4G gibi teknolojilerde yaşanan bağlantı kopmaları 5G ile ortadan kalkıyor.

5G geliştirmesinde ise şu anda en iyi firma Ericsson. Ayrıca Alcatel-Lucent'i satın alan Nokia, Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor.

Şunu kabul etmek gerekir. 5G tamamen farklı bir dünyanın kapısını aralayacak. Ancak bu noktada Türkiye’nin altyapısının ne derecek yeterli onu tartışmak gerekir.

Türkiye fiber altyapısını geliştirmezse bunların hepsi hayal öteye gitmez.

Tabi birde şu konu var ki en önemlisi bana kalırsa o. Sadece ana başlıkları konuşmak oldukça yersiz. Çünkü 4G geldi tamam denirse büyük bir hata yapılır. 4G ihalesinin en önemli kriteri  yeni teknolojiler içeren ve bu sene piyasada olacak “LTE-A Release 11” olmalı. Yoksa yapılacak 4G ihalesiyle, 4G’nin eski sistemleri Türkiye’ye getirilmiş olur. Bu da beklenen veri iletişim hızını çöplüğe dönüştürür.

Ayrıca Cumhurbaşkanına bu konuda bilgi veren danışmanların görmediği yada görmek istemediği bir konu var.

5G teknolojisini kullanan ülke henüz yok. Standartları bile belirlenmeyen 5G için  Güney Kore ve ABD, 2020 sonrası geçiş için Ar-Ge çalışmaları yapıyor.

Bu sebeple 5G’ye geçiş en erken 2020. Oda Ar-Ge çalışmalarında herşey yolunda giderse.

Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği gibi 2 yıl bekleyerek 5G’ye geçme imkânı söz konusu değil.

Bu sebeple 4G ülkemiz için şart. Akıllı telefonlardan facebook ve instagrama girmek için şart değil ama teknoloji firmaları için şart.

Ayrıca önemli bir konuda kullanılacak teknoloji.

Ülkemizde telekomünikasyon altyapı yatırımlarında  oldukça geri seviyede. Bu sebeple hizmet verecek şirketlerle Türkiye’nin 5G hazırlığı yapması için detaylı bir plan program yapması şart.  

Bence yeni teknolojiye sahip 4G alınarak, 2020 sonrası 5G hazırlığı yapılması ülkemiz için daha hayırlı. Bunu en iyi 3G’de gördük. Son teknoloji ile hayata geçirilen 3G bir çok ülkenin 4G sinden daha iyi. 4G ve sonrasında da aynı plan program izlenmeli.

Yaptığımız bir hata da bu geçişler de teknoloji firmaları hiç söz almıyor. Sadece kamu tarafından yapılan açıklamalar var. Kararları da kamu alıyor. Bugüne kadar teknoloji de geri kaldıysak eğer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerinden en fazla ders alması gerekenler de görevli kamu tarafı olmalıdır.

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı’nın 5G çıkışı, algı yönetimi gibi algılansa da 4G’yi kullanamayan bir ülke ye 5G hedefi koyulması açısından  bence hayırlı olmuştur.

Kalın sağlıcakla.
 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ali Erten

    Biraz daha bekleyip direkt 6G ye geçelim o zaman :) 2000 li yıllarin söylemi, birazdaha beklersek pentium mmx çıkacakmış onu alırız muhabbeti. O bekleyen 36 çekirdekli pc çıktığında bile pc sahibi olamazlar. 5G yi beklersek 963G teknolojisi çıktığında bile biz 3G kullanırız.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • kamil yıldız

    bir telekomünikasyon mühendisi olarak keşke biraz araştırıp yazmaya başlasaymışsınız.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English