Son Dakika Haberler

Ali İzmirli

Ali İzmirli

​Ortam dinleme kolay mı?

24 Sunday 2013

İnternette satılan ve ücreti çokta fazla olmayan birçok yazılımla telefonunuz dinleniyor olabilir. İşin en ilginç tarafı ise sadece sizin sesiniz değil, bulunduğunuz ortamdaki tüm seslere ulaşılabiliyor. Denemesini yaptığım yazılımın verdiği sonuçlar en az internet kullanımı kadar cep telefonu kullanımının da pek güvenli olmadığını gösterdi. İnternetten hızla yayılan bu yazılımlar sayesinde en yakın arkadaşınız bile sizi basit şekilde dinleyebilme olanağına sahip.

Artık birçok kişide akıllı telefon diye tabir ettiğimiz modelli telefonlar mevcut. Kimse 5-6 yıl önceki telefonları kullanmıyor. İşte güvenlik riskide bu noktada başlıyor. Casus yazılımları sadece akıllı telefonlar çalıştırabiliyor. Ve yüklenen yazılım sayesinde de cep telefonunuz casusa dönüşüyor.
Birçok politikacının sık sık söylediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan dinleme böcekleri ile gündeme gelen ortam dinleme konusu her dönem gündemdeki sıcaklığını koruyor. Bu konuyu kime sorarsanız sorun MİT, jandarma veya polis tarafından dinlendiğini söylüyor. Oysaki ortam dinleme işi yalnızca devlet kurumları tarafından yapılmıyor.

Yazılımlar ve cihazlar bu hızla yayılırsa teknolojik destek almadan herkes dinleme işini kolayca yapabilecek. İşin uygulama kısmından bahsedecek olursak, dinleme yazılımı telefonunuza yüklendiği zaman telefon menü veya ana ekranında herhangi bir simge veya kısayol belirmiyor. Kısaca yazılım kendini ele verecek hiçbir belirti yapmadan arka planda başarıyla görevini yerine getiriyor.


Peki, telefon nasıl dinleniyor?

Telefonun dinlenebilmesi için casus yazılımın mutlaka telefona yüklenmesi gerekmekte. Yazılımın yüklü olduğu telefon arandığı zaman veya başka birisi o telefonu aradığı zaman yazılıma tanımlanan numaraya sms gidiyor. Kısa mesajı alan kişi yazılımın yüklü olduğu telefonu arayarak yapılan görüşmeyi ve ortamdaki sesleri kolaylıkla dinleyip kayıt edebiliyor. Hatta yazılımın dikkatimi çeken öyle yanları var ki dinleme yapacak kişi o anda dinleme için müsait değilse önceden yazılıma girilen web adresine konuşma dosyalarını mesaj olarak GPRS ile gönderilmesini tanımlayabiliyor.

Casus yazılımlar o kadar değişik programlanmış ki, telefondaki SIM kartı değiştirseniz de dinleme işine devam edilebiliyor. Çünkü SIM kart değiştirildiği anda yazılım yeni telefon numarasını aynı dinleme anında olduğu gibi yazılım sahibine kısa mesajla bildiriyor.

Cep telefonu kapalıyken ortam dinlenebilir mi?

Casus yazılımın bir başka özelliği ise telefonu kapalı gibi göstermesi. Kısacası cep telefonu sahibi kapatma tuşuna uzun süreli bastığında yazılım devreye giriyor ve ekranı karartıyor. Telefon sahibi tekrar açma tuşuna uzun süreli basana kadar telefon ekranında herhangi bir ışık veya sinyal belirmiyor. Haliyle dinleme işlemi kapalı sanılan telefondan devam ediyor. 

Casus Yazılımlar nasıl yükleniyor

Casus yazılımlar iki yol ile yüklenebiliyor. Sms ve bilgisayarla yükleme seçenekleri mevcut.

Bunlardan birincisi

Bilgisayar ile telefon arasında Usb kablosuyla yapılan bağlantı sonrasında yaklaşık bir dakika süren bir işlemin sonunda casus yazılım kolaylıkla telefona yükleniyor.

İkinci yol ise Sms (Kısa Mesaj) ile yükleme

Dinlenecek olan telefona yazılımın yüklü olduğu web adresi sms ile gönderiliyor. Kısaca reklam mesajları gibi değerlendirebilirsiniz. Kişi bu reklam mesajına tıkladığı zaman yazılımın yüklü olduğu web adresindeki dosya telefona iniyor ve yazılım işlemeye başlıyor.

Her iki işlemde de casus yazılımın yüklenme süresi bir dakika civarında sürüyor.

Peki casus yazılımın özellikleri neler

Kişinin yaptığı tüm telefon görüşmeleri ve bulunduğu ortamdaki tüm konuşmaları kolayca yazılım sahibine ulaştırıp verilen web adresine yedekliyor.
Telefona gelen giden aramalara ait telefon numaralarını ve tarih saat bilgilerini kısa mesajla yazılım sahibine bildiriyor.
Kişiye gelen kısa mesajları yazılım sahibine iletiyor.
SIM kart değişikliklerinin tarih ve saatini ayrıca yeni takılan SIM karta ait telefon numarasını anında kısa mesajla bildiriyor.
Eğer kişinin telefonunda GPS yani yer bildirim özelliği açıksa kişinin gezdiği bulunduğu yerleri casus yazılımdaki tanımlanan süre aralıklarıyla yazılım sahibine sms ile bildiriyor.

En önemli konu: Telefonunuzun Dinlenmesini Engellemek İstiyorsanız
Güvenmediğiniz kişilerden gelen hediye cep telefonlarını kabul etmeyin.
Cep telefonunuza gelen kısa mesajlara dikkat edin. Özellikle reklam olarak gelen mesajlardaki linklere tıklamayın.
Akıllı telefonlar için üretilen anti virüs yazılımlarını mutlaka yükleyin. Hatta kullandığınız işletim sistemine ait uygulama merkezlerinden ücretli anti virüs yazılımlarını satın alarak yüklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü akıllı telefonlar için üretilen anti virüs yazılımları çok pahalı değil.
İnternetten mp3 veya video gibi dosyaları ilk önce bilgisayarınıza indirin. Virüs taraması yaptıktan sonra telefonunuza yükleyin.
Cep telefonunuzdaki bluetooth özelliğini kullanmadığınız süreler içerisinde kapalı tutun.
Telefonunuzu yanınızda taşımaya özen gösterin ve kısa süreli de olsa başkalarının ulaşmasına izin vermeyin.
Bütün bunlara rağmen içinizde şüphe kalmaması için telefon görüşmelerini şifreleyen yazılımları telefonunuza kurabilirsiniz. Bu yazılımlar sayesinde görüşmeleriniz şifrelenecektir. Fakat bu yazılım sadece sizin telefonunuzda değil karşı tarafta da yüklü olması gerekmektedir.
Bir sonraki yazımda ortam dinleme aletleri ile bu aletlere karşı kullanılacak basit jammer cihazlarından ve yurtdışından bu cihazları nasıl sipariş verebileceğinizden bahsedeceğim.
Kalın sağlıcakla…

E-mail:aliizmirli@hotmail.com
Twitter: www.twitter.com/aliizmirli
 

.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • MEHMET ESKİCİ

    Ali bey teşekkür ederiz. çok önemli konularda bizi bilgi sahibi yaptığınız için . iyi çalışmalar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English