Son Dakika Haberler

Ali İzmirli

Ali İzmirli

​Ortam dinlemeye karşı önlem

17 Wednesday 2013

İnternette satılan ve ücreti çokta fazla olmayan birçok yazılım ve donanımla telefonunuz hatta bulunduğunuz ortam dinleniyor olabilir.  Önceki yazımda cep telefonlarının dinlenmesiyle ilgili detaylı bilgi vermeye çalışmıştım. Bu yazımda ise ortam dinleme aletleri ve bu aletlere karşı nasıl kendimizi veya bulunduğumuz ortamı güvende tutarız, bunu anlatacağım.

İlk olarak ortam dinleme ve izleme için yapılmış cihazların birçoğunun boyutu kibrit çöpünü geçmeyecek büyüklükte. Dinleme aparatlarında iki çeşit söz konusu. Uzaktan dinleme veya ortama böcek diye tabir ettiğimiz “spy bug” yerleştirerek dinleme. Uzaktan dinlemede lazer yöntemi kullanılıyor ve  kulaklık ve lazer ışını yansıtan cihaz aracılığıyla ortam dinlenebiliyor. Böcek tabir ettiğimiz cihazda ise durum biraz daha farklı. Bu cihazın içerisine sim kart takılıyor ve istenilen zamanda bu sim karta ait numara aranarak ortamdaki tüm konuşmalara rahatlıkla ulaşılabiliyor. Önceden bu tür cihazlara ulaşım oldukça zordu. Fakat şimdi ise bu cihazlara ulaşmak oldukça basit. Yurtdışı veya yurtiçinde bulunan bir çok firmadan bu cihazları sipariş verebiliyorsunuz. Ve bu cihazlar kargo ücreti dâhil 15-40 dolar arası bir rakama satılıyor. Ürünler iki haftada sipariş verenin eline geçiyor. Tabi ortam dinleme derken ortam izleme konusuda dikkatlerden kaçmasın. Gizli kamera olarak tabir edilen cihazlarda aynı rakamlara satılıyor. Dikkat çekici nokta ise kameraları kalem, araba anahtarı veya bir gözlüğün içine yerleştirilmiş olarak gönderiyorlar.

Peki, nasıl önlem almalı?

Yukarıda anlattığım konu tamamıyla bilgilendirme amaçlıdır. Çünkü bu konuyla ilgili kamu kurumlarının ve birçok önemli konumda bulunan kişilerin bilgisi bulunmamakta. Ayrıca çok rahat bir şekilde bulundukları ortamın dinlenip izlenebildiğinden kimsenin haberi yok. Bu noktada uzaktan dinleme veya ortama yerleştirilen dinleme veya izleme cihazlarına karşı nasıl önlem alacağız bunu anlatmakta fayda var.

Amerikan alışveriş sitesi ebay.com’dan veya ülkemizde de sinyal kesici cihazları satan birçok firmadan bu cihazlara ulaşmanız mümkün. Sinyal kesici cihazlarda da öne çıkan iki tane özellik bulunmakta. Birincisi ortamdaki tüm sinyalleri kesen jammerlar ve ikincisi akıllı cihaz denilen sinyal kesici jammerlar.

Akıllı sinyal kesiciler yalnızca cep telefonu sinyalini algılayıp ona izin vermekte ve diğer her türlü sinyali kesmektedir. Bu akıllı sinyal kesiciler genelde bina içi yerlerde kullanılırken tamamen sinyal kesen cihazlar her türlü ortamda güvenliği tam sağlama amacıyla kullanılmaktadır.
 

Kalın sağlıcakla…

E-mail:  aliizmirli@hotmail.com
Twitter: www.twitter.com/aliizmirli
 

.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English