Son Dakika Haberler

Ali İzmirli

Ali İzmirli

​Sizin mail adresinizle mail gönderilebilir mi?

04 Monday 2013

Teknolojiyi herhangi bir sorun yaşamadan kullanmanız için güvenliğinizi ilgilendiren konuları yazmaya devam edeceğim. Sosyal medyadaki güvenlik, cep telefonunuza gelebilecek veya size ait numara veya isminizle gönderilebilecek sms'lerden sonraki konu ise sizin e-mail adresinizle başka kişilere mail gönderilebilir mi veya başkasının e-mail adresiyle size mail gönderilebilir mi?

Sizin e-mail adresinizle başkasına mail göndermek veya size başkasının e-mail adresiyle mail göndermek mümkün. Google’da “anonymouse mail” şeklinde arama yapıp sahte isim veya sahte mail adresiyle mail gönderebileceğiniz siteler karşınıza çıkacaktır. Bu siteler aracılığıyla gönderen kısmında çıkacak mail adresini siz belirliyorsunuz. Yani çevrenizdeki kişilerin mail adreslerini gönderen kısmına yazıp, mail o kişiden gönderilmiş süsü verebiliyorsunuz. Bu da bahsettiğim güvenlik açığını önümüze getiriyor.  Yalnız bu siteler aracılığıyla gönderilen mailler bazen e-mail hesabının önemsiz kısmına düşebiliyor. Fakat programcılar tarafından yapılan bilinmeyen mail uygulamasında gönderilen mailler direk e-mail kutunuza düşüyor ve mail kaynağına bakmadan mailin gerçek mi yoksa sahte bir mail mi olduğunu anlamanız neredeyse imkânsız.

Şimdi istenilen isim ve uzantıyla e-mail gönderilebildiğine göre basit bir kurgu yapıp bu olayın sonuçlarını değerlendirelim:

Sık şekilde e-mail alıp gönderdiğiniz bir kişiden size kişisel bilgilerinizi isteyen veya sizin güvenliğinizi riske edecek bilgi ve belgeler istenirse bu maile cevap verir misiniz?

Bence birçok kişi hiç düşünmeden bu mailde istenen bilgileri veya belgeleri mail atabilir. Sonuçta önceden güvenli şekilde e-mail alıp gönderdiğimiz kişiye neden güvenmeyelim ki?

Bu noktada en önemli konu, e-mailin kaynağına bakmak ki, bunu yapan neredeyse yok.  Her e-mail servisinin farklı menülerde kaynak göstermesi mümkün. Örneğin, eski adı “Hotmail” şimdiki adı ise “Outlook” olan e-mail hesaplarınızda gelen mailin sağ üst köşesindeki “eylemler” menüsüne tıklayıp “ileti kaynağını göster” demeniz iletinin güvenli veya güvensiz olduğunu anlayabilmenize yardımcı olacaktır.

“G-mail” uygulamasını kullanan bir arkadaşıma kendi e-mail adresiyle “şifren elimde, şifreni değiştir” şeklinde gönderdiğim mailden sonra büyük bir heyecanla şifresini değiştirmesi ve olayı bana anlatması durumun ne derece önemli olduğunun en büyük göstergesi.

Bu noktada, sizlere tavsiyem gelen her e-maile güvenmemeniz ve mail yoluyla istenen kişisel bilgi ve belgelerinizi kesinlikle paylaşmamanız.

Bilinmeyen Telefon Numaralarının Kime Ait Olduğunu Kolayca Sorgulayın!

Bana göre yine bir güvenlik açığı sayılabilecek yeni bir uygulamadan daha bahsetmek istiyorum. Android veya iOS (apple) işletim sistemli telefon kullanan pek çok kullanıcı kime ait olduğunu bilmedikleri numarayı vereceğim uygulama sayesinde kolayca sorgulayabilecekler.

Android market ve appstore aracılığıyla indirebileceğiniz ücretsiz uygulamanın adı “CIA-Caller Identification”. Bu uygulama sayesinde numaranın hangi isme ait olduğunu sorgulayabiliyorsunuz. Programa girip ara menüsüne tıklayıp “numara gir” alanına öğrenmek istediğiniz numarayı yazıp arama yapmanız yeterli. Kısa bir aramadan sonra uygulama size numaranın hangi isme ait olduğunu gösteriyor.
Kalın sağlıcakla…
 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Ümit ZEYREK

    Merhaba, yurtdışı Müşterimize gönderdiğimiz banka bilgileri sonrası sözde bizden aldığı biri çin biri afrika iki adet farklı banka bilgileri aldığı maili gönderdi. Nasıl çözebiliriz acaba?

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Rumeysa .

    Ali Bey yazılarınızı sürekli takip ediyorum fakat bizi iyice paranoyak yaptınız yahu :)

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English