Son Dakika Haberler

Ali İzmirli

Ali İzmirli

​Sosyal medyanın zararları

04 Tuesday 2013

Sosyal medya zararlı mıdır zararsız mıdır, toplumların baş belası mıdır değil midir bunları anlayabilmek için öncelikle kullanım amacına ve kullanıcıların neler yaptıklarına bakılması gerekir. Aslında olayın mantığına baktığımız zaman bana göre zararlı olan sosyal medya değil insanların kendileri ve akılsızca kullanımlarıdır. En önemlisi ne sosyal medyaya ne de internete bir zararımız var. Sosyal medyada tek zarar kendimize ve birbirimize.

Bu noktada Sosyal medya üzerinden kendimize veya başka kişilere nasıl zarar veriyoruz? 

İlk olarak sosyal medya üzerinden paylaştığımız içerikler (fotoğraf, video, yazı vs.) hiç biri kaybolmuyor. İnternetin ve yazılımın mantığında silme diye bir olay söz konusu değildir. Ancak aktif ve pasif durumu önemlidir. Sizin sosyal medya üzerinden paylaştığınız içeriğe ait sil linkine tıkladığınız zaman o içerik arka planda pasif hale geliyor ve gösterimden çıkartılıyor. Ama ileriye dönük olarak ne paylaştığınız veya ne yaptığınızın kayıtları veri tabanında tutuluyor. Bu sebeple geleceğini düşünmeden paylaşım yapan kullanıcıların ileride olası bir sıkıntıyla karşılaşma oranı oldukça yüksek.

İkinci olarak sosyal medyanın insanları özgürleştirme gibi bir özelliği var. Bence insanları özgürleştirdiği kadar özgürlüklerini kısıtlama ve susturma gibi bir özelliği de var. Bunu yaşanan Gezi Parkı olaylarında en iyi şekilde görüyoruz. Toplumsal tepkinin cıvıtılması, asıl amacın çarpıtılması ve toplumun yanlışa yönlendirilmesi bunun en önemli göstergesi. Ülkemizde yaşanan son olaylara bakacak olursak gösteriden çok twitter ve facebook mitingi yapıldı dersek yanlış olmaz. Olaylarda herkesin birbirine verdiği cevaplar, paylaştıkları fotoğraflar hatta sloganların bile sosyal medya üzerinden çıktığını görüyoruz.

Sosyal medyanın üçüncü bir özelliği ise psikolojik olarak insanları çift karakterli olmaya yönlendirmesi... İnsanların birinci karakteri normal yaşamındaki halleri, ikinci karakteri ise sosyal medyaya özel halleri olarak görülmekte. Olaylar karşısında insanların normal hallerini kullanarak yaptıkları yorumlar oldukça itidalli ve anlamlı. Fakat aynı kişiler sosyal medyada paylaştıkları fotoğraflar ve yorumlarla neredeyse olayların başkahramanı oluyorlar.

Sosyal medyanın psikolojik etkilerini incelemeye devam edersek, bu konuda yapılan bir incelemede sosyal medyanın insanlar için en önemli özelliği ‘Beğen’ilmek. İnsanlar paylaşımlarınızı beğeniyor veya üzerinde durup yorumluyorsa o kadar kusursuz bir insanmışsınız hissi veriyor ve sizi mutlu ediyor. Bu durumda narsisizm gibi büyük bir problem sosyal medya kullanıcılarının en büyük sorunlarının başında gelmekte.

Dördüncü özellik ise gizlilik. Gizlilik ayarlarının yeterli seviyede yapılmaması kullanıcılara ileriye dönük büyük sıkıntılar yaşatmakta. Özellikle kadın ve çocuklar bu gizlilik ayarları konusunda oldukça hassas davranmalı. Kişisel bilgiler ve fotoğrafların gizlilik ayarları düzenli olarak kontrol edilmeli. Bu noktada facebook üzerinden para kazanmaya çalışan şantaj çetesiyle ilgili yazımı ilerleyen dönemlerde paylaşacağım.

Beşinci özellik ise bilgi kirliliği... Sosyal medya anlık bilgi paylaşımı imkanı vermiş gibi görünse de aslında bilgi kirliliğine de sebep olmakta. Bunu yine yaşanan son olaylarda en iyi şekilde gördük. Sosyal medya üzerinde yaşanmamış olmamış olayları olmuş gibi gösterilmekte ve bu doğrultuda fotoğraflar paylaşılmakta... Toplumu manipüle etmek ve yanlışa sürüklemek sosyal medya üzerinden daha kolay hale geldi.

Sosyal medyanın vermiş olduğu zararları minimum seviyeye indirmek aslında kullanıcıların elinde. Yapılması gereken sosyal medya üzerinden paylaşım yapmadan önce düşünmeli. Çünkü paylaşılan bilgiler kesinlikle ve kesinlikle silinip geri alınamayacaktır.

Kalın sağlıcakla

 

.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • merve gündoğdu

    gerçekten öyle Ali Bey çok sağolun sizin sayenizde dersten 100 alacağım :)

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English